Història

L’Agrupació Musical del Maresme, tal com la coneixem avui en dia, va néixer l’any 1984 quan un grup de músics professionals i amateurs, sota la batuta de Francesc Soler Cantón, van transformar el que fins aquell moment havia estat la xaranga carnestoltesca dels “Escuracassoles” en una incipient banda de música. Des de llavors, l’Agrupació Musical del Maresme ha anat augmentant any rere any la seva participació i consolidat la seva presència a diferents actes de la ciutat, la comarca i Catalunya.

Al llarg de la seva història la banda ha anat experimentant un creixement, lent però constant, tant de nombre de músics com en la qualitat de les propostes musicals, i s’ha anat caracteritzant per la seva voluntat d’involucrar-se en projectes diversos i en col·laboracions amb multitud de grups i entitats. Actualment a la banda hi ha músics des dels 12 fins als 82 anys, de Mataró, el Maresme i poblacions properes d’altres comarques.

L’historiador Nicolau Guanyabens ens explica els orígens de la música de banda a la ciutat:
Amb una dilatada i variada trajectòria, la Banda Municipal de Mataró ocupà el món sonor de la ciutat des de 1912 fins a 1969. Exceptuant els anys finals, l’agrupació va gaudir d’una reputació reconeguda i contactà amb èxit amb la població, de manera que no hi havia acte, oficial o no, d’un cert relleu a Mataró en què la Banda no fes acte de presència. La seva participació en concerts, ballables, serenates, processons i grans esdeveniments ciutadans va acostar la música culta a totes les capes socials.

A finals del segle XIX i a principis del XX, moltes ciutats del nostre país van crear bandes municipals d’instruments de vent i percussió que podien interpretar música tant en teatres com a l’aire lliure. S’afegien així al corrent europeu del moment a favor de la cultura musical popular. La banda mataronina, d’uns trenta músics, es va fundar l’any 1912 gràcies al mestre Agustí Coll i Agulló, el qual va convèncer a músics de diferents orquestrines i va comprometre l’Ajuntament a una relació contractual estable.
Els directors de la Banda sempre eren també els directors de la secció de música de l’Escola d’Arts i Oficis, a través de la qual hom garantia una base d’educands per renovar la formació. El compositor Josep Llorà i Casademunt va ser el director en els anys difícils de la República i la Guerra.

Després del conflicte bèl·lic, s’obrí una etapa de 30 anys en què la prestigiosa formació s’acoblà a les consignes del règim dictatorial i va romandre al servei de governs locals que no acabarien mai d’apostar amb determinació per ella. Els mestres Domènec Rovira i Roman Alía van dur la Banda a un període brillant. Després, Jacques Bodmer, Adrià Sardó, Joan Fossas, Honorat Vilamanyà, Enric Gassol i Francisco Sánchez, amb lògics alts i baixos, van dur la batuta de la formació fins que la descurança institucional, les tensions internes i els canvis radicals en el món del consum musical van fer-la desaparèixer cap a 1969.